Oracle Drop, Truncate, Flashback, Purge Kavramları nedir ve Kullanımı

Oracle Drop, Truncate, Flashback, Purge Kavramları nedir ve Kullanımı

Merhaba Arkadaşlar Bu yazımda oracle’da bulunan bazı tablo işlemlerinde kullanılan komutları ve bu komutların örnek kullanımını göreceğiz.

İlk önce Drop komutu ile başlayalım.Bu komut T-Sql de olduğu gibi PL-Sql de de kullanımı aynıdır.Bu komut ile tabloları silebiliriz.Örneğin Ornek adında bir tablomuz olsun.Onunla işimiz bitti daha kullanmıycaz ve datalarda önemli değil ihtiyacımız yok veya oluşturduk ama gerek duymadık silmek istiyoruz.Ozaman kullanımı ” drop table Tabloadı şeklindedir.

drop table Ornek

Truncate  ise tabloyu silmeye değilde tablonun içindeki verilerin tamamını siliyoruz.İşlemden sonra tablomuz yerinde aynı kalıyor.Aklınızda bulunması açısından Oracle da değilde T-sql de identity kolonu kendi create de tanımlandığı için  trigger olmadan tanımladığımızda identity tablo truncate identity 5 tane veri varken edilirse identity 1 den geri başlar fakat delete komutu kullanılırsa identity 5 kayıttan sonra başlar yani 6 dan itibaren devam eder. Kullanımı ” Trucate Tabloadı ” şeklindedir.

Truncate Ornek

Flashback komutu drop ettiğimiz tabloları kurtarmaya yarayan bir komuttur.Eğer yanlışlıla bir tabloyu drop ederseniz veya sonradan farkederseniz bu komut ile tabloyu geri alabilirsiniz.Kullanımı ” FLASHBACK table TABLOADI BEFORE DROP  şeklindedir.

FLASHBACK table Ornek BEFORE DROP

Purge komutu ile tabloyu geri dönüşü olmadan kalıcı olarak silebiliriz.Kalıcı olarak bi tabloyu silmek istiyorsak bunu ” drop table Tabloadı purge  olarak yapabiliriz.

drop table Ornek purge