SD-WAN nedir, kurumlar için neden gereklidir?

 SD-WAN (Software Defined Wide Area Networking – Yazılım Tabanlı Geniş Alan Ağı), kuruluşların kullanıcıları uygulamalara güvenli bir şekilde bağlamak için MPLS, LTE ve geniş bant internet hizmetleri dahil olmak üzere herhangi bir taşıma hizmeti kombinasyonundan yararlanmasına olanak tanıyan sanal bir WAN mimarisidir.

 Sonunda her ölçekten kurumun BT ağlarını optimize etmesine yardımcı olan yeni bir seçenek ortaya çıktı: SD-WAN, yani Yazılım Tabanlı Geniş Alan Ağı. Hem işletmelerin çalışma şeklini hem de WAN’ların kullanma şeklini değiştiren bu teknolojiyi işletmelerin çoğu (yaklaşık yüzde 61’i), önümüzdeki iki yıl içinde kullanmaya başlamayı planlıyor.

 Bir SD-WAN, trafiği WAN üzerinden güvenli ve akıllı bir şekilde yönlendirmek için merkezi bir kontrol işlevi kullanır. Bu uygulama performansının yanı sıra, yüksek kaliteli bir kullanıcı deneyimi sunarak iş üretkenliğini ve çevikliği artırır; BT maliyetlerini ise düşürür.

 SD-WAN dört merkezi bileşene dayanmaktadır:

 Uç Bağlantı Soyutlama

 WAN Sanallaştırma

 Merkezi Yönetim

 Esnek Trafik Yönetimi

 Günlük iş operasyonlarında karşılanmayan ihtiyaçlar, gelişimi engelleyen BT kesintilerinin başlıca nedenidir. WAN ile ilgili çeşitli teknolojileri birleştirmek ise çok sayıda şubesi veya ofisi olan şirketler için zorlu bir işlemdir. SD-WAN, her büyüklükteki işletme için karşılanmayan ihtiyaçların çoğunu karşılayan sağlam bir dizi iş sonucu sağlar.

 Ağ trafiği optimum hızlar için sağlanabildiğinden ve düşük öncelikli uygulamalar için kısılabildiğinden, daha düşük bir maliyetle artan bant genişliği.

 Manuel yapılandırma ve yerinde BT personeli ihtiyacını azaltan basit bir yönetim konsolu aracılığıyla şube ağlarında merkezi yönetim.

 Kontrolör operatörlere ağın bütünsel bir görünümünü sunduğundan tam ağ görünürlüğü.

 Gerçek zamanlı trafik yönetimi sunar. SD-WAN ağ geçitleri, kendisine bağlı her bir WAN bağlantısının sağlığını sürekli izler. Bir bağlantı başarısız olduğunda veya tıkandığında trafik hızla yeniden yönlendirilir.

 Çoklu bağlantı esnekliği sağlar. Geleneksel WAN ortamları genellikle bir yere giden tek bir ağ bağlantısına sahiptir. SD-WAN ile ağı indirebilen tek bir arıza noktasını ortadan kaldırarak farklı ISS’lerden gelen birden fazla bağlantı kullanılabilir.